Projekt BBio - Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara u Buhovu i na Biokovu

Uloga lokalne zajednice, umrežavanje i marketing tradicionalnih proizvoda

 

Uloga lokalne zajednice, umrežavanje i marketing tradicionalnih proizvoda

Datum objave: 15.12.2014, 14:44h     Autor: JU Rera SD

U petak, 19. prosinca u Baškoj Vodi na lokaciji Omladinski dom s početkom u 12 sati će se u sklopu projekta BBio održati šesta u ciklusu od deset radionica za uzgajivače autohtonih pasmina i proizvođače.

Tema ove radionice će biti ''Uloga lokalne zajednice, umrežavanje i marketing tradicionalnih proizvoda'' koju će sudionicima radionice približiti naši stalni predavači Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ante Ivanković i doc.dr.sc. Jelena Ramljak.

Tradicionalni proizvodi dio su gastronomskog i kulturnog naslijeđa određenog podneblja, uglavnom skromnijeg obima proizvodnje i dodane vrijednosti proizvoda. Tržišno se prvenstveno pozicioniraju na lokalnom tržištu, promovirajući njegovu tradiciju i kulturu življenja. Hrvatska je zemlja velike raznolikosti i bogate tradicije koja i do današnjih dana njeguje tradicionalne proizvode. Međutim, globalizacija tržišta i priljev velike količine jeftinih industrijskih proizvoda cjenovno ugrožava tradicionalnu proizvodnju i proizvode. Usitnjenost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je istodobno problem ali i prigoda njihovog kvalitetnog tržišnog pozicioniranja. U današnjem društvu bitno je imati kvalitetan tradicionalni proizvod ili seriju proizvoda, te ga na primjeren način prezentirati tržištu odnosno potrošačima o čemu će prisutne educirati predavači Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Interesno umrežavanje srodnih manjih tradicionalnih proizvođača sa predstavnicima javnog i nevladinog sektora te predstavnicima sektora turizma vrlo je učinkovit način razvoja tržišta tradicionalnih proizvoda. Time se povećava održivost manjih OPG-ova, čuvaju običaji, obogaćuje gastronomska ponuda te povećava prepoznatljivost područja. Mogućnosti koje pruža Lokalna akcijska grupa kao oblik umrežavanja uvažen od strane Europske unije će prisutnima izložiti Dragica Roščić, voditeljica LAG-a „Adrion“.

Dnevni red radionice

Prezentacija Agronomski fakultet

 

Projektni tim savjetuju i podržavaju: